Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

25 Noi. 2022 / 17:14

Preşedinţii României, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei salută progresul înregistrat de Republica Moldova în procesul de integrare europeană

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits şi Poloniei, Andrzej Duda, salută progresul înregistrat de Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Într-o declaraţie comună privind securitatea regională şi integrarea europeană, adoptată vineri, 25 noiembrie, cei patru şefi de stat au reconfirmat angajamentul asumat de consolidare a eforturilor comune în sprijinirea integrării europene a ţării noastre.

Potrivit Preşedinţiei României, prin această declaraţie, cei patru şefi de stat sprijină deciziile Consiliului European de accelerare a procesului de extindere a UE privind ţările din Balcanii de Vest, în baza progresului acestora în implementarea cerinţelor de aderare.

Textul documentului subliniază, de asemenea, necesitatea unor eforturi comune suplimentare pentru consolidarea securităţii, stabilităţii şi rezilienţei Republicii Moldova, ca o contribuţie importantă la întărirea securităţii regionale.

De asemenea, preşedinţii României, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei au salutat realizările semnificative ale Ucrainei în avansarea pe calea integrării europene şi euro-atlantice. Cei patru şefi de stat au confirmat, prin această declaraţie, angajamentul asumat de consolidare a eforturilor comune în sprijinirea integrării Ucrainei în Alianţă şi implementarea standardelor NATO.

Textul declaraţiei mai subliniază disponibilitatea de a colabora cu Georgia în vederea acordării statutului de ţară candidată de îndată ce priorităţile specificate în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Georgiei vor fi abordate şi sprijinul pentru deciziile Consiliului European de accelerare a procesului de extindere a UE privind ţările din Balcanii de Vest, în baza progresului acestora în implementarea cerinţelor de aderare.

Comentarii