Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

25 Noi. 2022 / 17:59

Republica Moldova şi-ar putea spori securitatea energetică graţie suportului Lituaniei (VIDEO)

Lituania ar putea contribui la securitatea energetică a Republicii Moldova. În acest context urmează să fie analizate posibilităţile tehnice de livrare a gazului lichefiat de la terminalul plutitor aflat în portul Klaipeda de la Marea Baltică. Acest aspect a fost discutat de prim-ministra Natalia Gavriliţa cu şefa Executivului de la Vilnius, Ingrida Šimonytė, aflată în vizită de lucru la Chişinău.


Securitatea energetică a fost una din principalele teme de discuţie pe care şefa Executivului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, a avut-o cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Într-un briefing de presă, Natalia Gavriliţa a precizat că Lituania a fost întotdeauna alături de Republica Moldova, ajutând-o să depăşească mai uşor crizele cu care se confruntă, inclusiv în ceea ce priveşte criza energetică.

„Cele mai recente exemple fiind suportul în consolidarea rezilienţei, în special combaterea propagandei, fake news, acordarea de bursă şi finanţări pentru tineri, asistenţă în domeniul umanitar şi, desigur, asistenţă în tot ceea ce înseamnă integrare europeană. Ţara noastă trebuie să identifice cât mai multe surse alternative de gaze naturale, să acceseze contracte bilaterale de electricitate, să aibă susţinere în procurarea şi obţinerea generatoarelor”, a declarat prim-ministra Natalia Gavriliţa.

Terminalul din portul Klaipeda a contribuit ca Lituania, începând cu luna mai a acestui an, să fie prima ţară europeană care obţine independenţa energetică faţă de Rusia şi a devenit şi un obiect strategic regional. Dacă din punct de vedere tehnic este posibil, atunci şi în Republica Moldova ar putea fi livrat gaz lichefiat de la acest terminal a precizat prim-ministra, Ingrida Šimonytė.

„Acesta este, într-adevăr, un exemplu de cooperare regională. Noi am analizat paşii care urmează a fi întreprinşi pentru a susţine Moldova în situaţia respectivă şi dacă există o soluţie tehnică, noi, bineînţeles, vom purcede să analizăm care ar fi aranjamentele practice ca acestea să fie realizate”, a declarat prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė, aflată astăzi în vizită de lucru la Chişinău.

Amintim că terminalul de gaz natural lichefiat din Klaipeda, denumit „Independenţa”, a fost inaugurat în 2014, pentru a opri dependenţa de gazul rusesc.

Comentarii