Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Regional

24 Noi. 2022 / 20:10

Condiţii mai bune pentru viitoarele mame din Edineţ (VIDEO)

Condiţii mai bune pentru viitoarele mame şi pruncii lor. De acum încolo, femeile din raionul Edineţ vor beneficia de condiţii mai bune şi săli adaptate actualelor cerinţe. Centrul Perinatologic din cadrul Spitalului raional a fost dotat cu echipament performant în valoare de 135 de mii de dolari, oferit cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaţie, relatează Moldova 1.


„După cum vedeţi cu ochiul liber, condiţiile sunt ca în Europa şi utilajele la fel. Reparaţie nu era la prima naştere, acum e renovat, este utilaj nou, totul la cel mai înalt nivel”.

„Nu erau aparatele acestea. Acum sunt condiţii mai bune, nu ca la prima naştere”.

Anual, în incinta spitalului au loc peste 1200 de naşteri.

„Aici avem lampa de iluminare pentru operator, monitor care ne monitorizează parametrii de importanţă vitală a pacientei. Puls, tensiune, respiraţie. Acolo avem ventilator, aspirator care este necesar în timpul intervenţiei chirurgicale”, a declarat Vitalie Flocea, şeful Centrului Perinatal, Edineţ.

„Noi suntem mândri să oferim suport Guvernului pentru a moderniza maternitatea şi condiţiile de naştere. Acest lucru ar însemna un cabinet aparte de intervenţii chirurgicale, alte lucruri necesare pentru copiii nou-născuţi”, spune Nigina Abaszada, reprezentant UNFPA.

Donaţia va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă şi infantilă din Republica Moldova şi va spori accesul femeilor la servicii de calitate.

„Este foarte important pentru copiii care se nasc aici: să aibă tot de ce au nevoie, o viaţă mai bună şi să supravieţuiască. Iată de ce, facem acest lucru. Sunt foarte fericiţi că facem asta”, Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA.

„Aceste echipamente corespund celor mai înalte standarde internaţionale. Echipamentele sunt de fapt cel mai important ajutor pentru medici în salvarea vieţilor, în a primi o naştere la nivelul tuturor standardelor”, declară Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii.

Premierul Natalia Gavriliţa, prezentă la eveniment a declarat că efortul comun a autorităţilor, cât şi a partenerilor externi, va asigura crearea condiţii europene în toate maternităţile din ţară.

„Lucrând împreună, Guvernul central, autorităţile locale, împreună cu prietenii noştri, cu partenerii noştri de dezvoltare, vom putea avea cât mai multe astfel de proiecte care să îmbunătăţească real viaţa oamenilor, în acest caz, viaţa mămicilor din Edineţ”, a menţionat Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.

Valoarea totală a echipamentului livrat de către UNFPA către instituţiile medicale este de 2,4 milioane dolari SUA. Astfel, până la finele anului, vor fi complet utilate 22 de săli de naştere, 14 săli de operaţie, 35 saloane pentru pacienţi şi 8 săli de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi mame. În acest mod, aproximativ 15 mii de copii se vor naşte în condiţii mai sigure.

Comentarii