Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Regional

05 Noi. 2022 / 12:35

Tiraspolul s-a plâns Moscovei că i-au fost reduse livrările de gaze

Autorităţile separatiste de la Tiraspol s-au plâns la Moscova că Moldovagaz a redus livrările de gaze în stânga Nistrului, iar agenţia de ştiri asociată regimului separatist, NovostiPMR, scrie că Republica Moldova ar „fura” o parte din gazul destinat malului stâng şi l-ar vinde Ucrainei. Această ultimă acuzaţie este respinsă de Moldovagaz, în timp ce experţi de la Chişinău atrag atenţia că Rusia - sponsorul regimului de la Tiraspol - este cea care a provocat criza energetică, relatează Radio Moldova.

Separatiştii spun că s-au plâns mai multor instituţii din Federaţia Rusă, inclusiv Kremlinului, iar aşa-numitul ministru de externe din regiunea transnistreană, Vitalie Ignatiev, a declarat că deja ar exista reacţii la plângerile respectivă fără a preciza însă care sunt acestea. Chişinăul nu neagă că livrările spre malul stâng al Nistrului au fost reduse însă respinge acuzaţiile privind vânzarea de gaze către Ucraina. Într-o intervenţie pentru Radio Moldova, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că pe de o parte compania nu are dreptul să vândă gaze pe piaţa externă, iar pe de alta cantităţile de gaz pe care Republica Moldova le depozitează în Ucraina nu pot fi folosite de aceasta pentru necesităţile sale. „Moldovagaz, în primul rând, nu poate vinde nimănui în afară de piaţa internă, conform contractului cu Gazprom. Gazele care acum sunt stocate în Ucraina, în depozitele subterane, sunt proprietate Energocom şi respectiv vor putea fi folosite în caz de urgenţă, dar toţi operatorii se conduc de regulile europene, care interzic utilizarea cantităţilor de gaze în scopuri proprii”, a explicat Vadim Ceban.

Secretarul de stat la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a precizat că Republica Moldova cumpără cantităţi suplimentare de gaze naturale ceea ce înseamnă că nu are unde să vândă. Pe de altă parte, expertul în energetică Victor Parlicov atrage atenţia că Rusia, cea căreia i s-a plâns Tiraspolul, a provocat criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, reducând cantitatea de gaze. „Nu există aşa prevedere în contract că el poate să limiteze şi să nu de gaz cât tu ceri. Există prevedere că el poate rezilia contractul. Lasă să-l rezilieze, de ce nu îl reziliază? Ştie că nu va putea livra nimic în Transnistria. Gazpromul este cel care a declanşat şi el transferă la Chişinău decizia. Voi la Chişinău trebuie să luaţi decizia cât gaz daţi în stânga Nistrului, cât gaz lăsaţi pe partea dreaptă”, a remarcat expertul Victor Parlicov.

Amintim că de la 1 octombrie, Gazprom livrează zilnic 5,7 milioane de metri cubi de gaze Republicii Moldova, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din volumul prevăzut în contract, pentru luna curentă. De la întâi noiembrie a fost redus cu aproximativ 40%.

Comentarii