Ştiri

Sursa imaginii: TRM.MD

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

26 Noi. 2022 / 09:49

ANRE anunţă că va acţiona în judecată decizia CMC de a majora tariful la apă şi canalizare: „Contravine legislaţiei”

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacţie, după ce Consiliul Municipal Chişinău a dispus vineri, 25 noiembrie, majorarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare de 2,3 ori. Într-un comunicat emis, Agenţia a calificat decizia CMC drept „ilegală”. Potrivit sursei, aceasta ar „contravine legislaţiei în vigoare”.

„Ilegalitatea Deciziei Consiliului municipal Chişinău din 25 noiembrie 2022 privind majorarea tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare derivă din încălcarea de către autoritatea publică locală a prevederilor art. 35 alin. (5) al Legii 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare”, anunţă ANRE.

Agenţia anunţă în context că, potrivit normei legale, aprobarea tarifelor are loc în conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate şi doar după avizarea acestora de către ANRE.

Mai mult, potrivit sursei citate, prevederile cadrului legal în vigoare nu admit posibilitatea aprobării unor tarife provizorii.

În context, ANRE anunţă că va sesiza Oficiul Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat cu referire la legalitatea Deciziei Consiliului municipal Chişinău. Potrivit art. 8 lit. g) al Hotărârii Guvernului nr. 845/2009 oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat exercită controlul obligatoriu, sub aspectul legalităţii, a deciziilor consiliilor locale de nivelul întâi şi ale celor de nivelul al doilea.

Totodată, ANRE anunţă că va solicita organelor de drept examinarea acţiunilor persoanelor responsabile de calcularea şi aprobarea nejustificată a tarifelor respective, prin prisma art. 328 al Codului penal ce vizează excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

De menţionat că, potrivit deciziei CMC din 25 noiembrie, tarifele la apă şi canalizare în municipiu Chişinău ar urma să fie majorate de 2,3 ori. Astfel, consumatorii casnici vor achita 23 de lei pentru consumul de apă şi canalizare, faţă de tariful actual de 10 lei şi 70 de bani, în timp ce agenţii economici vor achita aproape 27 de lei. Potrivit deciziei, noile preţuri stabilite sunt provizorii şi ar urma să fie aplicate doar până la emiterea avizului de către ANRE. Prezent la şedinţa CMC, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că aceste ajustări sunt necesare în condiţiile cheltuielilor operaţionale, inclusiv la energia electrică.

Comentarii