Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

25 Noi. 2022 / 10:45

Dragalin: Procuratura Anticorupţie nu se va autosesiza pe cazul scurgerilor de informaţii apărute în spaţiul public

Procuratura Anticorupţie nu se va autosesiza pe cazul scurgerilor de informaţii apărute în spaţiul public. Şefa instituţiei spune că procurorii sunt ocupaţi cu cazuri de corupţie şi nu-şi vor lăsa activităţile pentru a citi zeci de mii de mesaje autenticitatea cărora nu este demonstrată. Veronica Dragalin spune că instituţia se va sesiza pe subiectul pretinselor discuţii ale demnitarilor, doar dacă persoane vizate vor depune plângeri în acest sens, notează IPN.

Veronica Dragalin spune că un site web unde sunt plasate discuţii asupra cărora planează suspiciuni că ar aparţine unor persoane publice nu reprezintă un argument pentru a începe o investigaţie.

„Scurgerile de informaţii chiar dacă sunt de pe conturile unor oameni privaţi sau ale oamenilor din funcţii importante, reprezintă un lucru ilegal. Aşa document cum este pagina web care publică informaţii nu are calitate de probă, pentru că noi nu putem verifica dacă e autentică sau nu. Dacă nu ştim cine a creat pagina web, cum apar mesajele acolo, cine poate adăuga sau şterge mesaje, asta nu este o probă. Nu înseamnă că fiecare cuvânt scris pe această pagină, e fapt care a avut loc”, a spus Veronica Dragalin în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit şefei Procuraturii Anticorupţie aşa-zisul episod  „culiok”, în baza căruia ex-preşedintelui Igor Dodon i-a fost iniţiat un dosar, este total diferit de cazul scurgerilor de informaţii. Veronica Dragalin spune că o conversaţie sub formă de text poate fi uşor trucată, lucru aproape imposibil în cazul imaginilor video.

„Pentru mine cazul imaginilor cu sacoşa nu este similar cu cazul scurgerilor de informaţii. Să manipulezi o pagină web unde nu avem nicio dovadă că acolo sunt discuţii reale şi un video, sunt lucruri diferite. Chiar cu cele mai bune tehnologii nu poţi truca un video, nu poţi truca vocea, faţa. Când vedem un video, toţi îşi dau seama dacă este adevărat sau nu. După lege noi suntem obligaţi să răspundem la sesizări sau plângerile pe care le primim. Pe pagina web au apărut zeci de mii de mesaje, nu ştiu dacă cetăţenii ar vrea ca procurorii să se oprească să lucreze la cazuri concrete de corupţie şi să înceapă a citi zeci de mii de mesaje despre care nu ştim dacă sunt adevărate sau nu. Dacă sunt cetăţeni vizaţi în aceste mesaje şi vor să ne sesizeze, îi rog să facă acest lucru. Procuratura Anticorupţie nu-şi va lua timp să citească zeci de mii de mesaje, ca să vedem ce-i acolo. Noi avem sesizări concrete, plângeri concrete”, a spus şefa Procuraturii Anticorupţie.

În spaţiul public au apărut discuţii care ar fi fost preluate de pe conturile de Telegram ale ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, ministrului de Interne, Ana Revenco, ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, consilierului prezidenţial, Dorin Recean şi ex-deputatului PLDM, Vadim Pistrinciuc. Unii dintre cei vizaţi au confirmat parţial autenticitatea conversaţiilor.
 

Comentarii