Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

23 Feb. 2022 / 17:19

Un centru de digitizare a fost inaugurat la Biblioteca Naţională(VIDEO)

Patrimoniul cultural, ştiinţific, educaţional al Bibliotecii Naţionale a Moldovei va fi transpus în format electronic. Astăzi, a avut loc inaugurarea Centrului Naţional pentru digitizare, susţinut de Guvernul Japoniei prin intermediul Agenţiei Japoneze pentru cooperare. În contextul proiectului  a fost asigurată transportarea, instalarea echipamentelor şi instruirea personalului, relatează Moldova 1.


Centrul este dotat cu echipament performant de scanare a cărţilor, manuscriselor, publicaţiilor, microfilmelor.

 „Am primit un ajutor de patru scanere, două dintre care sunt semiautomate, unul este destinat pentru microfilme şi microfişe  şi acesta este scanerul robot de carte, pentru scanarea în format automat", a menţionat Diana Silvestru, director centrul de Digitizare.

Grantul de peste şapte milioane de lei oferit de Guvernul Japoniei este cel mai mare proiect implementat de Biblioteca Naţională.

„Beneficiarii  produselor care vor fi create în acest centru sunt utilizatorii Bibliotecii Naţionale şi  partenerii noştri din cadrul programului naţional „Memoria Moldovei””, a precizat Elena Pintilei, director Biblioteca Naţională.

„Este un pas important şi inedit, întrucât  aceste materiale pe care le avem astăzi pe hârtie au o limită de timp, însă prin digitalizare noi le trecem într-o veşnicie virtuală şi le facem accesibile tuturor”, a menţionat Iurie Ţurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare.

„În ultimii 30 de ani am oferit pentru Moldova asistenţă economică, asistenţă pentru dezvoltare în mai multe domenii. De această data un asemenea centru este mult dorit pentru viitorul ţării, pentru educaţie şi pentru păstrarea patrimoniului naţional”, a declarat Ioshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Moldova.

„Vrem să asigurăm cetăţenii Republicii Moldova că vom depune toate eforturile  pentru a crea un sistem unic de Bibliotecă digital în ţara noastră sincronizat cu Biblioteca din România şi cu sistemul de biblioteci din UE”, a afirmat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Inaugurarea centrului a avut loc de Ziua Naţională a Japoniei şi a fost completată de expoziţia de carte despre ţara Soarelui Răsare.

Comentarii