Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

26 Noi. 2022 / 09:38

Andrei Spînu admite majorarea tarifului la energia electrică, însă declară că Guvernul va acorda compensaţii

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susţine că este complicat de a estima care va fi situaţia în sectorul energetic din Republica Moldova în următoarea perioadă, în contextul în care Rusia bombardează Ucraina, iar ţara noastră este nevoită să cumpere energie electrică de pe piaţă. În cadrul unei emisiuni de la TV8, oficialul a admis că ar putea urma o majorare a preţului la curentul electric de peste 7 lei per kw/h, însă aceste tarife vor fi compensate de Guvern pentru o anumită categorie de cetăţeni, transmite Radio Moldova.

„Ţinând cont că nu mai procurăm energie electrică de la MGRES şi o cumpărăm de pe piaţă, în raport de 65 la sută de pe OPCOM, bursa română de mărfuri, este foarte greu să estimăm cu exactitate ce ar putea să se întâmple în perioada următoare. Chiar şi eventual, aceste tarife vor fi compensate pentru cei mai vulnerabili, de 3,7 lei sau de 3,3 lei în funcţie de cum va stabili ANRE. Respectiv, pentru primii 75 KW/h în care se încadrează foarte mulţi consumatori, tariful va fi mult mai mic decât cel reglementat. Atât timp cât Rusia bombardează Ucraina o dată la două săptămâni cu peste o sută de rachete pot să admit orice în acest sector”, a declarat Andrei Spînu.

Precizăm că „Premier Energy”, solicită o majorare a tarifului la curent de până la 6,38 lei pentru KW/oră, iar FEE-Nord solicită, majorarea preţului până la la 5,68 lei per kWh. ANRE se va întruni săptămâna viitoare pentru a stabili data şedinţei de examinare a solicitărilor.

Amintim că preţul actual achitat de consumatorii din centrul şi sudul ţării, care sunt deserviţi de Premier Energy, este de 4,77 de lei/kWh (fără TVA) , iar consumatorii, din nordul ţării, deserviţi de FEE-Nord, achita 4,81 lei /kWh (fără TVA). Acest tarif este aplicat din 4 noiembrie , când a fost operată ultima majorare la tariful de energie electrică.

Comentarii