Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

24 Noi. 2022 / 19:05

Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat companie Air Moldova să stopeze comercializarea biletelor pentru vara anului 2023

Inspecţie inopinată la Air Moldova, care a iniţiat o campanie de comercializare a biletelor pentru sezonul de vară a anului 2023, în lipsa unui orar de zbor aprobat de către Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) şi a autorizaţiilor pentru exploatarea rutelor regulate. AAC a solicitat Companiei Aeriene „Air Moldova” suspendarea comercializării biletelor pentru destinaţiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat corespunzător şi/sau autorizaţia pentru exploatarea rutei regulate.

Totodată, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi eventual atragerii la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de încălcările menţionate, Autoritatea Aeronautică Civilă a înaintat un demers în adresa organelor de drept.

De asemenea, în cadrul activităţii de control au fost depistate deficienţe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcţionare a operatorului şi siguranţa operaţiunilor aeriene planificate.

Astfel, companiei Air Moldova i-a fost atribuită grupa IV-a de risc, care conform procedurilor aeronautice înseamnă că „operatorul aerian pare a avea majore dificultăţi financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară şi un potenţial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului şi de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes şi de a se folosi un instrument de evaluare şi/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acţiunile ulterioare”.

În acest sens, AAC a emis o prescripţie inspectorială prin care a solicitat de la Air Moldova, elaborarea şi prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acţiuni corective, care să stabilească acţiunile de remediere a situaţiei financiare precare, pentru a asigura buna funcţionare a operatorului aerian. La fel a avut loc o evaluare ampla a riscurilor, fiind solicitată asigurarea corespunderii la cadrul normativ naţional privind cerinţele de certificare.

La rândul său, operatorul aerian susţine că solicitarea Autorităţii Aeronautice de a stopa comercializarea biletelor pentru sezonul 2023 este nefondată şi nelegitimă.

„Implicarea Autorităţii Aeronautice Civile, în activitatea comercială a companiei aeriene, este un abuz. În scurt timp compania Air Moldova va veni cu o reacţie amplă şi o poziţie oficială în acest sens.

Comentarii