Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

26 Noi. 2022 / 14:22

Consumatorii din stânga Nistrului nu sunt afectaţi de reducerea volumelor de gaze, declară şeful Moldovagaz

Consumatorii din stânga Nistrului, instituţiile sociale şi chiar industria, nu sunt afectate de reducerea volumelor de gaze care ajung în stânga Nistrului, a declarat şeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Precizările au fost făcute în contextul în care pretinsele autorităţi de la Tiraspol acuză Chişinăul că ar provoca o criză umanitară în regiune.

„Am solicitat de două ori informaţia, ca să ştim precis care este consumul pentru sectorul rezidenţial şi obiectele sociale. Centrala de la Cuciurgan generează energie electrică pe bază de gaz. Nu văd să fie probleme în aprovizionarea obiectelor sociale sa consumatorii casnici cu gaze naturale”, a spus Vadim Ceban.

El a mai precizat că dacă Tiraspolul doreşte încheierea unor contracte directe cu furnizori cum ar fi „Gazprom” acest lucru poate avea loc, dar în strictă conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Amintim că la mijlocul acestei luni Tiraspolul a acuzat Chişinăul, că ar pune în pericol atât sectorul industrial, cât şi situaţia economică din regiune în contextul reducerii cu 40% a volumelor de gaze distribuite în stânga Nistrului. În luna noiembrie, concernul rus Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 5,7 milioane de metri cub de gaz pe zi, pentru ambele maluri ale Nistrului, ceea ce a constituit cu 60 la sută mai puţin decât cantitatea necesară a ţării.

Pentru luna decembrie Gazprom a anunţat că livrările de gaze furnizate ţării noastre vor fi reduse cu 56,5 la sută.

Comentarii