Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

24 Noi. 2022 / 18:05

Parlamentul a aprobat declaraţia privind condamnarea Holodomorului din Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat declaraţia cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1923-1933 din Ucraina. Iniţiativa, elaborată în contextul comemorării a 90 de ani de la începutul Holodomorului, aparţine unui grup de deputaţi din Fracţiunea „Partidul Acţiune şi Solidaritate” şi a fost votată de 54 de parlamentari.

Prin această declaraţie, Legislativul îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, în contextul tragediei din perioada anilor 1923-1933, când peste şapte milioane de ucraineni au murit din cauza politicilor inumane de înfometare, promovate în acea vreme de URSS.

„Represiunile politice de proporţii împotriva ţăranilor ucraineni prin provocarea artificială a foametei au reprezentat măsuri de teroare conştientă, realizată de regimul totalitar sovietic atât împotriva ţăranilor ca proprietari de pământ şi întreprinzători independenţi, cât şi împotriva temeliilor sociale, a tradiţiilor, a culturii şi a spiritualităţii naţionale ale ucrainenilor”, se menţionează în Declaraţia adoptată de Parlament. Documentul stipulează expres că regimul totalitar bolşevic din URSS se face responsabil de actul de genocid premeditat împotriva poporului ucrainean în urma aplicării politicii de Holodomor, când, potrivit datelor istorice, în fiecare zi mureau câte 28 de mii de ucraineni.

„Aceeaşi politică criminală, în scopul colectivizării forţate şi nimicirii celor cu demnitate şi spirit de stăpân al pământului şi al propriei sorţi, a fost aplicată de „eliberatori” şi asupra populaţiei Basarabiei în anii 1946-1947, când sute de mii de familii de ţărani din fosta RSSM şi-au pierdut viaţa, au fost aduşi la canibalism în urma foametei organizate de regimul sovietic”, a menţionat unul dintre autorii Declaraţiei, deputatul Oazu Nantoi.

Deputaţii deplâng victimele acestei tragedii fără egal în istoria poporului ucrainean şi fac apel către toate parlamentele lumii şi către instituţiile internaţionale să îşi manifeste solidaritatea cu Ucraina şi să dea o apreciere corectă tragediei din perioada anilor 1932-1933.
Holodomorul a fost recunoscut drept un act de genocid şi a fost condamnat de 64 de state membre ale ONU, de statele membre ale OSCE şi de către UNESCO.

Comentarii