Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

30 Mai 2021 / 09:00

Un antreprenor cultivă ciuperci într-o mină de calcar (VIDEO)

Ciupercile sunt considerate o cultură de nişă în Republica Moldova. Puţini se aventurează însă să iniţieze o afacere pe acest segment. Sergiu Cichir face parte din lista celor care fac excepţie. Într-o mină din satul Făureşti, municipiul Chişinău, de unde anterior se extrăgea calcar, antreprenorul a început să cultive ciuperci de tipul Pleurotus, cunoscute în popor ca păstrăv. Afacerea devine profitabilă, iar fermierul spune că îşi doreşte acum să cucerească noi pieţe de desfacere, relatează Mesager.


Pe o suprafaţă de două hectare, Sergiu Cichir cultivă, de trei ani, câteva soiuri de ciuperci. Terenul este amplasat într-o fostă mină, de unde pe timpuri se extrăgea calcar. Fermierul spune că îşi cultivă ciupercile după o tehnologie proprie, în saci de polietilenă adaugă miceliu şi rămăşiţe de produse ecologice.

Chiar dacă reuşeşte să crească ciuperci de calitate, fermierul afirmă că în prezent nu are unde le comercializa. Şi-a pus amprenta şi situaţia pandemică în care ne aflăm.

Producătorul mai spune că în prezent piaţa locală este dominată de ciupercile de import, fapt ce-i afectează vânzările.

Deşi întâmpină mai multe dificultăţi, producătorul menţionează că nu se dă bătut şi că priveşte cu încredere spre viitor. Visul său cel mare este de a promova ciupercile moldoveneşti pe noi pieţe de desfacere.

Mai multe detalii la acest subiect urmăriţi în ediţia de duminică a emisiunii „Rapsodia satului”, de la ora 14:00.

 

Comentarii